woensdag 12 oktober 2011

Dromen najagen

A goal should excite you a lot and scare you a little  -  Bob Procter

Stel je voor: er is een jong, ambitieus stel met een droom. Hij is professioneel musicus, speelt klassieke werken, hypermoderne klassieke werken en is een bevlogen dirigent. Hij houdt van cross-overs; van projecten met muziektheater, poëzie en muziek, film en muziek, en van klassieke muziek met elektronica. Hij is remplaçant bij verschillende Nederlandse orkesten, is een gewaardeerde speler in kleinere bezettingen en is mede-oprichter van een veelbelovend ensemble.
Zij studeerde cultuur- en godsdienstpsychologie en filosofie en is op het moment bezig met een promotieonderzoek naar de relatie tussen religieuze waarden en Nederlandse burgerschapswaarden. Ze heeft jaren als vrijwilliger op een basisschool gewerkt, was docent Statistiek en Methoden aan de universiteit, is regelmatige bezoeker van stilte-meditatie-weekenden in een klooster in het oosten van het land, en was mede-organisator van filosofische café-avonden.

Samen liepen ze in 2009 van Zuid-Frankrijk naar Santiago de Compostela, om een droom na te jagen. Samen gingen ze de uitdaging aan, hebben ze ervaren hoe het is om te lopen op een historisch pad, waar het voelbaar is dat miljoenen pelgrims ze zijn voorgegaan. Ze weten hoe het is om de scepsis van hun omgeving te weerleggen, hoe de passie die ze hebben hun doorzettingsvermogen heeft gevoed, dag op dag op dag in de verzengende hitte op de Spaanse hoogvlakte. Deze passie en dit doorzettingsvermogen heeft ze gebracht naar Santiago, en verder, naar 'het einde van de aarde', waar ze hun tocht volbrachten. Maar daar stopt het dromen niet. Het bereiken van het doel bleek, zoals cliché in pelgrimsverhalen, geen doel op zich te zijn. Geen einde van een reis, hoogstens een afsluiting van een eerste fase.

En nu is het tijd voor fase twee. Er is een nieuwe droom: een kerkgebouw om in te wonen en werken. Een leefplaats in een historisch pand, met de ruimte en de mogelijkheden om een muziekcentrum op te zetten, een cultureel ontmoetingspunt te creëren, lezingen en filosofische debatavonden te organiseren, en vooral verder te dromen. Hoe ze dat gaan doen? Geen idee nog. Maar als je goede tips hebt hoe ze hun droom kunnen realiseren, of als je altijd al mecenas wilde zijn, zullen ze dankbaar zijn en laten zien dat dromen ook in deze tijd tot grootse daden kan leiden!

Geen opmerkingen: