woensdag 8 juni 2011

22 juni: symposium 'Religie, Burgerschap & Integratie

Op 22 juni organiseren het instituut ISW en de faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen een masterclass en symposium over 'Religie, Burgerschap en Integratie'.

Tijdens de masterclass (09.00 - 12.00 uur) in de faculteit GGW (Oude Boteringestraat 38, Groningen) zullen drie promovendi hun onderzoek presenteren:
Anne Fetsje Sluis: Deugden en integratie van moslims en niet-moslims in Nederland’
Hoe kan vanuit onderliggende overeenkomsten tussen moslims, christenen en niet-religieuzen integratie worden bevorderd? In hoeverre komen de deugden die moslims, christenen en niet-religieuzen als belangrijk zien overeen?
Renée Wagenvoorde: Religie in goed burgerschap in de hedendaagse Nederlandse samenlevingWat houdt het begrip burgerschap eigenlijk in? Hoe communiceert de Nederlandse overheid over burgerschap? Welk beeld van de ideale burger komt naar voren in publicaties en voorlichtingsmateriaal van de overheid? Welke rol speelt religie in het plaatje van de ideale burger?
Lammert Kamphuis: Civil society: speeltuin of valkuil voor de kerk?
Over de verhouding tussen kerken en de maatschappij is een interessante discussie losgebarsten binnen de politieke theologie. Deze spitst zich onder andere toe op verschillende evaluaties van het concept 'civil society'. Is de civil society een speeltuin of een valkuil voor kerken?
Als master zullen optreden:
Prof. Dr. Jan Pieter van Oudenhoven (emeritus hoogleraar, Psychologie, RuG)Prof. Dr. Arie Molendijk (hoogleraar Geschiedenis van het Christendom, RuG) Prof. Dr. Ad de Bruijne (hoogleraar Ethiek en Spiritualiteit, Theologische Universiteit Kampen) Mr. Thierry Baudet (onderzoeker nationale soevereiniteit, Universiteit Leiden)
Dr. Christoph Jedan (universitair docent Ethiek, RuG)
De promovendi zullen hun onderzoek presenteren waarna de masters worden uitgenodigd te reageren.
Uiteraard zal ook het publiek in de zaal de mogelijkheid krijgen om mee te discussiëren.


Aansluitend vindt 's middags (van 12.00 tot 17.00 uur) het ISW-symposium 'Religie, Burgerschap en Integratie' plaats in Het Kasteel. Tijdens dit middagsymposium zullen Ab Klink, Naema Tahir, Fokko Oldenhuis en Thierry Baudet ingaan op vragen over de rol van religie in de hedendaagse samenleving. Jacques Wallage zal optreden als voorzitter van dit symposium.

De masterclass is vrij toegankelijk, wel is opgave van te voren verplicht. Dit kan door een e-mail met uw gegevens te sturen naar Erica Bielsma, e.bielsma@rug.nl, ovv masterclass 22 juni. De kosten voor deelname aan het symposium bedragen €25,- inclusief lunch. Meer informatie over het symposium en het middagprogramma kunt u vinden op http://www.instituutisw.nl/.
Professionals, beleidsmakers, onderzoekers en geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze dag!